Základný kváskový chlieb

Suroviny

400 gr múky pšeničnej hladkej T650

100 gr celozrnnej/špaldovej/ražnej/ovsenej múky

120 gr kvásku priamo z pohára

360 gr vody

2 čl semiačok (mix ľan, sezam, slnečnica, tekvica podľa chuti)

Postup

Všetky suroviny zmiešame do hladkého a nelepivého, krásne kompaktného cesta. Necháme cesto v uzatvárateľnej nádobe minimálne zdvojnásobiť svoj objem. Môžeme si dopomôcť aj občasným prekladaním cesta. Následne cesto zmotáme do ošatky vysypanej škrobom alebo ryžovou múkou, kde ho necháme nakysnúť. Odporúčame ošatku umiestniť do chladničky, kde síce pobudne dlhšie (pokojne aj celú noc), ale chlebík sa vám za to odmení krásnou štruktúrou striedky. Dlhšia a chladná fermentácia chlebíku sedí. Dbajte na to, aby ste mali v chladničke dostatočný priestor pre ošatku a tiež požadovanú teplotu 7-8 stupňov max.

Ak cesto v ošatke zväčší svoj objem, môžete piecť.

Pečenie:

Odporúčame piecť v uzatvárateľných (aj smaltovaných) nádobách, nie na plechu!

250st – prikryté 20 min.

200st – prikryté 10 min.

200st  - odokryté 10 min.
Call Now Button