Taliansky veľkonočný koláč – colomba

Suroviny

500 gr hladkej múky

150 gr práškového cukru

25 gr droždia

150 gr rozpusteného masla

2 dcl mlieka

6 vajíčok ( 4 x celé a 2 žĺtky)

100 gr pomarančovej kôry (alebo kandizované ovocie)

100 gr mandlí

štipka soli

 

Postup

Z polovičnej dávky múky, droždia a z trocha teplého mlieka pripravíme kvások. Po vykysnutí pridáme 4 celé vajíčka a 1 žĺtok, zvyšok múky, práškový cukor, pomarančovú kôru, maslo, mlieko a štipku soli. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.

Medzitým si pripravíme mandle, alebo použijeme hotové mandľové lupienky.

Cesto vložíme do vymastenej formy (najlepšie hranatej, alebo akúkoľvek máme) a potrieme vaječným žĺtkom a posypeme mandľami.

Pečieme: prvých 10 min. na 200°C , potom znížime teplotu na 160°C a pečieme ešte 40 minút.

Vyklopíme!

Veselú Veľkú noc prajeme!

 

 
Call Now Button