Suroviny
- Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 50 g cukor
- 100 g studené, na kocky posekané maslo
- studená voda, koľko cesto potrebuje
Plnka:
- 3 hrušky
- 50 g cukor (podľa sladkosti ovocia)
- 10 g múky
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL škorice
- 1/2 ČL strúhaného zázvoru
- slaný karamel
- pražené, slané arašidy
Slaný karamel:
- 200 g cukru
- 200 g smotany na šľahanie
- 40 g masla
- soľ (podľa chuti)
Na potretie:
- 1 vajíčko
- hnedý alebo biely kryštálový cukor
Postup
Hrušky narežeme na polovicu a nakrájame na polmesiačiky. Posypeme cukrom, škoricou, zázvorom, múkou, nakoniec polejeme citrónovou šťavou a pomiešame.
Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku do kruhu opatrne priamo na papieri na pečenie. Na okraji cesta necháme 5 cm prázdnu čiaru po celom obvode a do stredu dáme karamelovú plnku. Naukladáme pásiky hrušiek a okraje cesta preložíme smerom dnu. Môžeme ešte naliať trocha karamelu na hrušky a posypať mandľami. Okraje cesta potrieme vajíčkom a posypeme cukrom.
Pečieme na 170⁰C teplovzdušným pečením , 30-40 minút. Pozor na mandle, aby sa nespálili, stačí ich pridať 15 minút pred dopečením.
Na prípravu tohto francúzskeho koláča môžete použiť akékoľvek ovocie.
Výborne chutí aj so slivkami či na slano s hroznom a syrom.