Hruškový koláč – galette

Suroviny

Na 8 porcií

  • Cesto:

  • 200 g hladkej múky

  • 50 g cukor

  • 100 g studené, na kocky posekané maslo

  • studená voda, koľko cesto potrebuje


Plnka:

  • 3 hrušky

  • 50 g cukor (podľa sladkosti ovocia)

  • 10 g múky

  • 2 ČL citrónovej šťavy

  • 1/2 ČL škorice

  • 1/2 ČL strúhaného zázvoru

  • slaný karamel

  • pražené, slané arašidy


Slaný karamel:

  • 200 g cukru

  • 200 g smotany na šľahanie

  • 40 g masla

  • soľ (podľa chuti)


Na potretie:

  • 1 vajíčko

  • hnedý alebo biely kryštálový cukor

Postup

Z múky, cukru a studeného masla pripravíme cesto drvením medzi prstami, pridáme toľko vody, koľko znesie a vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme do fólie a vložíme do chladničky, kým pripravíme plnku.

Hrušky narežeme na polovicu a nakrájame na polmesiačiky. Posypeme cukrom, škoricou, zázvorom, múkou, nakoniec polejeme citrónovou šťavou a pomiešame.

Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku do kruhu opatrne priamo na papieri na pečenie. Na okraji cesta necháme 5 cm prázdnu čiaru po celom obvode a do stredu dáme karamelovú plnku. Naukladáme pásiky hrušiek a okraje cesta preložíme smerom dnu. Môžeme ešte naliať trocha karamelu na hrušky a posypať mandľami. Okraje cesta potrieme vajíčkom a posypeme cukrom.

Pečieme na 170⁰C teplovzdušným pečením , 30-40 minút. Pozor na mandle, aby sa nespálili, stačí ich pridať 15 minút pred dopečením.

Na prípravu tohto francúzskeho koláča môžete použiť akékoľvek ovocie.

Výborne chutí aj so slivkami či na slano s hroznom a syrom.

 

 

 
Call Now Button