Dánske škoricové osie hniezda

Suroviny



Cesto:

600 g hladkej múky z nášho mlyna

50 g droždia

200 ml mlieka

50 g kryštálového cukru

2 vajíčka

200 g masla



Plnka: 

105 g masla

2 PL škorice

200 g kryštálového alebo hnedého cukru


Poleva:  podľa chuti. Odporúčame cukrovú.

Postup

Dánske škoricové osie hniezdo je trocha iné ako klasické osie hniezda, na ktoré sme zvyknutí z pekární.  Má v sebe veľa masla podobne ako croissant, preto je veľmi chutný, ľahký a aj nenáročný na prípravu.

Cesto vymiešame z ingrediencií: z múky, cukru, droždia, vlažného mlieka a vajíčok. Nie je potrebné vykvasiť droždie. Cesto vypracujeme ručne alebo kuchynským robotom, ale bude ešte takto dosť suché, čo je v poriadku.

Zmäknuté maslo (musí byť celkom mäkké) pridáme do cesta a úplne ho zapracujeme až kým nebude cesto vláčne. Pracujeme s ním, až kým sa neodlepuje od okraja nádoby. Trvá nám to cca 8-10 minút.

Necháme cesto takto oddýchnuť 30 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku z masla, cukru a škorice.

Cesto rozvaľkáme na doske (cca 60 x 60 cm), potrieme ho plnkou, zvinieme a nakrájame na kolieska.  Z tohto cesta nám vyjde 16 koliesok. (jedno hniezdo má cca 3,5 cm)

Tie poukladáme na plech s papierom na pečenie. Osie hniezda necháme ešte chvíľku vykysnúť ( cca 30 min.) a potom ich dáme piecť do vyhriatej rúry.

Predhriatie rúry : 200C

Čas pečenia : 20 minút

Upečené osie hniezda potrieme podľa chuti polevou, najlepšie cukrovou. Cesto je naozaj vláčne a výborné aj po 2-3 dňoch.
osie_hniezda
Call Now Button