Suroviny
Cesto:
600 g hladkej múky z nášho mlyna
50 g droždia
200 ml mlieka
50 g kryštálového cukru
2 vajíčka
200 g masla
Plnka:
105 g masla
2 PL škorice
200 g kryštálového alebo hnedého cukru
Poleva: podľa chuti. Odporúčame cukrovú.
Postup
Cesto vymiešame z ingrediencií: z múky, cukru, droždia, vlažného mlieka a vajíčok. Nie je potrebné vykvasiť droždie. Cesto vypracujeme ručne alebo kuchynským robotom, ale bude ešte takto dosť suché, čo je v poriadku.
Zmäknuté maslo (musí byť celkom mäkké) pridáme do cesta a úplne ho zapracujeme až kým nebude cesto vláčne. Pracujeme s ním, až kým sa neodlepuje od okraja nádoby. Trvá nám to cca 8-10 minút.
Necháme cesto takto oddýchnuť 30 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku z masla, cukru a škorice.
Cesto rozvaľkáme na doske (cca 60 x 60 cm), potrieme ho plnkou, zvinieme a nakrájame na kolieska. Z tohto cesta nám vyjde 16 koliesok. (jedno hniezdo má cca 3,5 cm)
Tie poukladáme na plech s papierom na pečenie. Osie hniezda necháme ešte chvíľku vykysnúť ( cca 30 min.) a potom ich dáme piecť do vyhriatej rúry.
Predhriatie rúry : 200C
Čas pečenia : 20 minút
Upečené osie hniezda potrieme podľa chuti polevou, najlepšie cukrovou. Cesto je naozaj vláčne a výborné aj po 2-3 dňoch.