Celozrnná bageta

Suroviny

Na 2 ks potrebujeme:

250 g hladkej múky

150 g celozrnnej špaldovej múky

50 g ovsených vločiek

350 ml vlažnej vody

20 g droždia (1/2 kocky)

1 ČL soli, hrsť ľanových semienok, hrsť tekvicových semienok,

slnečnicových alebo sezamových

 

 

Postup

Droždie rozpustíme vo vode, pridáme hladkú múku a vidličkou rozmiešame na hladkú kašu. Potom pridáme ostatné múky, ovsené vločky, soľ, semienka a vypracujeme cesto.

Ideálne je zamiesiť cesto večer, uzavretú nádobu aj s cestom dáme do chladničky. Cesto necháme kysnúť minimálne 3 hodiny alebo cez noc. Ak dáme cesto na noc do chladničky, ráno musí minimálne 2 hod. odpočívať, aby sa oteplilo.

Vykysnuté, odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti, plech si vystelieme papierom na pečenie a trochu ho poprášime múkou. Každé cesto opatrne zoberieme do pomúčených rúk a ponaťahujeme ho, poskrúcame ako keď sa žmýka uterák a poukladáme na plech.

Necháme 30 min. nakysnúť, potrieme osolenou vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 250°C asi na 10-15 minút. Po upečení vyložíme bagety na mriežku a znova ich potrieme vodou.
Call Now Button