Výroba perníkov kedysi a dnes

Výroba perníkov kedysi a dnes

Malinová – Naša múka má príbehy…

Potulky za našou múkou nás tentokrát zaviedli do obce Malinová, len pár kilometrov od Prievidze. Navštívili sme tu prevádzku na výrobu medovníčkov a perníkov, ktorá má svoj krásny príbeh, pretože perníky začala v rodine piecť stará mama po druhej svetovej vojne. Spočiatku šila bábiky a aj piekla, aby v ťažkom období uživila 6 detí.

Pani Slosarčíková, ktorá stála pri začiatkoch firmy je dnes už na dôchodku, ale rada spomína na časy, keď sa perníky cez týždeň piekli v priestoroch rodinného domu a cez víkend ich bolo treba predávať na jarmoku. Jej dcéra, ktorá úspešne vedie firmu spolu so svojim manželom, nám počas našej návštevy potvrdila, že medovníčky sú citlivé na každú zmenu múky a ich príprava je náročná na ručnú prácu. Recepty a technické postupy, podľa ktorých pečú si vytvorili sami a snažia sa ich zachovať aj v tejto podobe. Do výrobkov pridávajú viaceré zdraviu prospešné koreniny a využívajú prírodné farbivá, ktoré neškodia organizmu. Všetky procesy sa robia ručne, čo si v dnešnej dobe vyžaduje vyššie náklady na pracovné sily a tým aj ceny koncových výrobkov.

Ak sa nad tým hlbšie zamyslíte,  poctivé remeslo s ručnou prácou od začiatku do konca je dnes už rarita a o to viac skutočná hodnota. Ak chcete tento rok podporiť lokálnych výrobcov a Vianociam vrátiť čaro tradícií a vôňu perníkov či medovníkov, určite sa obráťte na firmu Medex, perníky Vám pošlú priamo domov.

LINK na eshop: http://www.medex.sk/eshop/

Call Now Button