Chlieb podľa 80 ročného receptu

Chlieb podľa 80 ročného receptu

Vinica – Naša múka má príbehy….

Druhý týždeň sme sa presunuli za našim príbehom do obce Vinica, ktorá je známa aj vďaka vinohradom a leží medzi maďarskými Balážskymi Ďarmotami a Šahami v okrese Veľký Krtíš. Nelákali nás sem však vínne pivnice, ale pekáreň, ktorá pečie chlieb z našej múky podľa 80 ročného receptu od starej mamy. Chlebová biela múka sa tu spracováva na kváskové cesto, z ktorého sa pečú chleby, ktoré vydržia čerstvé aj 5 dní. Majitelia pekárne, pán Nagy a jeho manželka nám prezradili, že pekáreň funguje od roku 1990 a momentálne je za jej prevádzku zodpovedná dcéra Kristína. Aj tu sme svedkami toho, že remeslo zostalo v rodine.

Hoci si majitelia prešli aj ťažkým obdobím počas 30 rokov fungovania, na ruskovskú múku nikdy nezanevreli. V drevom kúrenej peci napečú každých 50 minút 120 chlebov, ktoré sú bez prísad, bez dochucovadiel, len poctivá múka_voda_soľ. S výnimočnými  chlebíkmi chodia aj na festivaly a jarmoky. Počas vlády Vladimíra Mečiara na známom folklórnom festivale v Hrušove, pán Mečiar pochválil chlieb z Vinice: “takýto chlieb som na Slovensku ešte nejedol". Samozrejme diplomacia zaváži, ale pochvala to bola veľká, pretože toto územie je obývané najmä maďarskou menšinou.

Call Now Button