Začíname s kváskovaním
Starý zázrak v modernej kuchyni
Kvások je naozaj klenot, vzniká z dvoch základných surovín – múky a vody. Stačí mu málo dať, no on vám veľa vráti. Fermentuje pomocou kyslo-mliečnych baktérií a kvasiniek. Je to pomocník v kuchyni a pri pečení – svojimi vlastnosťami predtrávi múku, čím sa zlepšuje jej stráviteľnosť, chuť a aj výsledná aróma, ktorá je nezameniteľná a dodáva kváskovému pečivu známku originality.
Mliečne baktérie a kvasinky v procese fermentácie (kysnutia) v konečnom dôsledku kypria cesto, čím ho robia vzdušnejšie a jemnejšie. Kedysi sa kvások odkladal z pečenia na ďalšie pečenie v podobe kúsku cesta, ktoré gazdiná poctivo opatrovala a ochraňovala. Dnes si viete sušený kvások kúpiť alebo dokonca svoj vlastný vypestovať. V prípade, ak máte šikovného domáceho pekára či pekárku vo svojom okolí, tak môžete kvások dostať darom a piecť z neho.
Ak chcete piecť a ešte neviete čo na to potrebujete, pridávame foto:
- OŠATKA – tu nám bude chlebík finálne kysnúť
- ŠKROB – na vysypanie ošatky, aby sa chlebík neprilepil o šatku
- KVALITNÚ MÚKU – napr. T650 z nášho mlyna
- MALÝ ŠTETEC – na odstránenie prebytočného škrobu po vyklopení z ošatky
- NAREZÁVATKO – aby sme predišli neželanému roztrhnutiu kôrky, tak si chlebík pred pečením narežeme podľa vlastného gusta
- ZATVÁRATEĽNÉ PEKÁČIKY – chlebík v uzatvorenom priestore krásne narastie, sám sa zaparí a podrastie